یکی از مهم ترین فعالیت های اقتصادی صادرات کالا می باشد که از زمان های دور تا به امروز در هر کشوری برای توسعه اقتصادی به انجام می رسد. نقطه مقابل صادرات کالا واردات آن است که یک امر مهم برلی افزایش رونق اقتصادی هر کشوری محسوب می شود.
دولت ها برای پیشرفت اقتصادی کشورشان در تلاش هستند تا صادرات کالا را رونق دهند و بستری را فراهم کنند تا تجار و بازرگانان راحت تر و بدون دغدغه به این کار بپردازند. با توجه به مهم بودن این امر باید دانش و تجربه ای کافی در این زمینه نیز وجود داشته باشد .
برای انجام این کار علاوه بر دانش قوانین بین الملل با مقررات داخلی کشور های دریافت کننده کالا نیز باید آشناییت داشته باشید تا از به وجود آمدن مشکلات مختلف در این زمینه جلوگیری به عمل آورید.
برای این که صادرات کالا به درستی انجام شود باید مراحلی قانونی را طی کنید که به آن قواعد، مراحل صادرات کالا می گویند. داشتن دانش کافی در نهایت سبب درست انجام شدن کار صادرات تان می شود . با توجه به برون مرزی بودن این فرآیند مهم و خطرناک در صورتی که کوچک ترین قوانین و مقررات را به خوبی به انجام نرسانید به عنوان متخلف شناخته شده و توسط امور اجرایی مورد باز خواست قرار خواهید گرفت.
صادرات کالا بالاخص کالا های صنعتی ضمن به وجود آوردن ارزش افزوده بالا، سبب بهبود بخشیدن اشتغال در جامعه جوانان ایران و کسب در آمد های ارزی برای تامین نیاز های وارداتی در کشور و صادر کنندگان محترم می شود.
تحولات جدید اقتصادی جهانی به سمت حذف کلیه موانع غیر تعرفه ای و کاهش تعرفه ها حرکت می کند، به منظور افزایش سهم کشور در اقتصاد جهانی و دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار، جهش صادراتی امری ضروری بوده و عزمی هم جدی می طلبد.
در رویه های گمرکی صادرات؛
- صادرات قطعی
- صادرات موقت
- صادرات مجدد
از جمله خدمات شرکت ها در خصوص عملیات گمرکی به صادر کنندگان می توان اشاره به:
- صادرات قطعی: به رویه ای اطلاق می شود که کالا از قلمرو گنرکی خارج شده و دیگر باز نمی گردد. و شامل دریافت کلیه مجوز های صادرات، بارگیری کالا از انبار و کارخانه، پلمپ کالا و دریافت پروانه صادراتی کالا در کلیه گمرکات کشور، ارزیابی کالا در گمرک و انبار صاحب کالا، حمل یکسره، تخلیه در مرز و بارگیری مجدد، عبور کالا از کلیه گمرکات مرزی، اخذ گواهی مبدا می شود.
- صادرات موقت: خروج موقت کالا به منظور تعمیر یا هر گونه استفاده و بازگشت آن بعد از اتمام زمان خروج صادرات موقت اطلاق می گردد و شامل بارگیری، پلمپ و اخذ پرواته صادراتی از گمرک محل و سپرده گذاری کالا در صورت نیاز، اخذ مجوز های لازم، خروج از گمرک مرزی و غیره.. می شود.
- صادرات مجدد: به کالا هایی گفته می شود که قبلا به کشور وارد گردیده و باید خارج گردد که شامل بارگیری و حمل، اظهار و پلمپ و استرداد سپرده یا حقوق و عوارض با توجه به زمان ورود، مزیت های صادرات کاهش هزینه های تولیدی، حفظ موقعیت رقابتی در بازار های جهانی، افزایش و حفظ کیفیت محصولات تولید شده، افزایش توانایی ها و مهارت کارکنان، افزایش سهم بازار هدف، افزایش سود به دست آمده، شناساندن برند خود در سطح جهانی، وارد کردن ارز خارجی به چرخه اقتصاد کشود، رقابت کردن با بهترین برتد های خارجی و غیره… می شود.
بسیاری از شرکت ها با توجه به ریسک بالا و معایب موجود در صادرات کالا باز هم به این کار ادامه می دهند چرا که می دانند اگر تمام اصول مربوط به نحوه صادرات کالا را رعایت کنند از مزیت های بسیاری بهره مند می شوند.
صادرات نیز مانند واردات کالا با معایبی رو به رو است، صادرات کالا برای شرکت های کوچک و متوسط بسیار سخت و مشکل می باشد چرا که تفاوت های فرهنگی خود یکی از موارد به وجود آورنده مشکلات بزرگ به حساب می آید. یکی دیگر از معایب صادرات در دسترس نبود خدمات پس از فروش محصولات شما است.
نکاتی مربوط به بیمه برای صادرات یا واردات کالا
بسیاری از محموله های صادراتی یا وارداتی در بین راه ممکن است بنا بر دلایلی از بین رفته یا دیگر قابل استفاده نباشند. هر کدام از راه های جاده ای، دریایی، هوایی، ریلی خطراتی به همراه دارند.
ضمن آن که بعضی از کالا ها ممکن است به دلیل طولانی شدن فرآیند های گمرکی و یا غیره… ارزش خود را از دست بدهند. در این میان بیمه بسیار کار امد خواهد بود اما لازم به ذکر است که بیمه های صادراتی یا وارداتی هر کدام تفاوت ها و شباهت هایی با یکدیگر دارند.
برای مثال بعضی از بیمه ها فقط یک سری از خطرات عمومی را شامل می شوند اما در عوض بعضی دیگر تعداد قابل توجهی از خطرات را پوشش می دهند که به طبع قیمت های آن ها نیز متفاوت تر خواهد بود.
اما در جریان باشید بیمه نامه ها به طور کل بعضی از خطرات را پوشش نمی دهند. در نظر داشته باشید که باید با برخی اصطلاحات رایج و بار معنایی آن ها آشنا باشید.
وارد کننده کالا و یا خریدار معمولا بعد از انتخاب کالا شروع به جمع اوری اطلاعات از مراجع مختلف و منبع یابی می کند. از سوی دیگر صادر کننده کالا یا فروشنده نیز در تلاش های خود برای بازار یابی و فروش محصولات خود تلاش می نماید تا به مشتریان بین المللی دست پیدا کند.
از مهم ترین ابزار هایی که برای برقراری ارتباط و بازار یابی بین افراد خریدار و افراد فروشنده بین المللی صورت می گیرد مکاتبه و مذاکره بازرگانی می باشد. این دو ابزار بر خلاف دیدگاه های ساده ای که گاهی اوقات با آن مواجه می شویم از روش هایی کاملا تخصصی و حرفه ای بر خور دار هستند و بهتر است توسط افراد متخصص و مجرب انجام شود.
مکاتبه برای واردات کالا در واقع نوعی برقراری ارتباط محسوب می شود. در برقراری ارتباطات یک فرستنده پیام ذهنی خود را کد گذاری کنید با سه کد کلمات، لحن صدا، زبان بدن و برای طرف مقابل که گیرنده است ارسال و وی پیام را کد گشایی نموده و ادراک اتفاق می افتد.
هنگامی که فرد قصد موفقیت در مذاکرات بین المللی را دارد باید علاوه بر تسلط کامل بر زبان عمومی، از علم و تخصص کافی در زبان تخصصی و امور مفاهیم عملیاتی تجارت بین المللی نیز بر خور دار باشد.
چگونه فروشنده کالا را در بازرگانی بین الملل اعتبار سنجی کنیم:
در صورتیکه تازه کار هستید و یا شناخت کافی نسبت به فروشنده ندارید حتما قبل از واریز پول از روش های زیر اقدام به اعتبار سنجی فروشنده کنید؛
- اعتبار سنجی فروشنده قبل از ارسال وجه راه و روش های بسیار دارد از جمله جست و جوی اینترنتی، درخواست پروفایل کسب و کار از فروشنده، استفاده از منابع اطلاعاتی و کمک رایزن های بازرگانی در کشور های مختلف، استفاده از خدمات سفارت خانه ها و مراکز اطلاعاتی کشور های مختلف در ایران، استفاده کردن از سایت های اطلاعاتی دولتی کشور های فروشنده از جمله سایت سازمان توسعه تجارت کشورها با جست و جو عبارت زیر در موتور های جست و جو گر، استفاده از شرکت های کارگو ایرانی مستقر در کشور مبدا حمل، بازدید فنی و غیره…
- تدوین قرار داد حرفه ای
- تقاضای اسناد مناسب و تایید شده از فروشنده
- درخواست ضمانت نامه بانکی پیش پرداخت
- بازرسی کالا
- استعلام قیمت کالا و در خواست مشخصات فنی و کاربردی کالا
- دریافت یک نمونه
- جمع بندی و تصمیم گیری نهایی برای خرید کالا
-
صدور پیش فاکتور